2010/08/31

Kolla in detta!!!



 
Månadens Företagare: Sarah Nakiito
kalunji.jpgKalunji Design är ett modeföretag med barn- damkläder 
och accessoarer. Vi vill producera kläder med som sätter 
fokus på kvalité och personliga detaljer utan att det sker 
på bekostnad av producenterna. Vi utgår ifrån att alla
människor har rätt att arbeta under humana förhållanden
med rätt till en bra arbetsmiljö och rättvisa villkor. Kalunji
Designs tydliga formspråk kombinerar olika kulturers
hantverkstraditioner och bjuder in kunden till en mångsidig
värld av färg, kreativitet, vardag och fest.

”Drivhuset Malmö har varit ett fantastiskt forum för 
Kalunji Design. Här har företaget kunnat ta form 
med hjälp av de duktiga och hjälpsamma projektledare 
som finns på plats redo att svara på alla tusen frågor 
man har eller bara finnas till att bolla idéer med. Start up 
Academy har varit betydelsefullt på så sätt att jag har kommit 
i kontakt med många människor i företagsvärlden som inte 
bara visat sitt stöd och uppmuntran för en nyföretagare
utan som även skickat mig vidare till andra personer i 
deras kontaktnät som har direktrelevans med modeindustrin 
och därmed breddat mitt nätverk. Även tillgången till alla utbildningar 
kring företagande är av avgörande grad för att få ökad 
kunskap om andra viktiga komponenter såsom bokföring 
och avtalsrätt.  Med denna kunskap är jag rustad att ta bättre 
beslut och därmed ha större chans 
att lyckas på en marknad inom mode.”  Sarah Nakiito

Mer info här

2010/08/24

Live! London!

 Här kommer några live bilder skickade till mig av mina fina kunder. Den första bilden är från ca 1 år tillbaka men den har legat som en nål i en höstack i min epostkorg. Visst är den fantastisk? En fin klänning på en mycket fin flicka. Tack för bilden!

 Den här andra bilden är från en trogen kund som alltid bara har fina saker att säger och som alltid får mig att le. Hennes har här på sig ett par sköna pösbyxor som tydligen var mycket populära nu i sommar. Music to my ears. Tack Sarah!

En stor flicka i Österrike fyndade denna klänning och blev stormförtjust i tygkombinationen, den stora muddkragen och de superlånga ärmarna. Den sitter som gjutet på henne och hennes mail gör mig glad ännu. Hon köpte den när det fortfarande var värmt och längtade! till hösten så att hon kunde ha den på sig. Vilket betyg, va? Mycket glad är jag för er all Kalunji Design kunder som skickar bilden, kommenterar och ger feedback på era köpta alster. Tack för det! Jag vill även ge en stor shout out till alla nya läsare jag fått på bloggen. Välkomna! Jag lovar att kika in på era bloggar också väldigt väldigt snart! Jag lovar!


Men nu ska det packas här för jag och min lilla familj ska ÄNTLIGEN få oss en liten semester efter denna hysteriska sommar som bara varit fylld med jobb och alldeles för många måsten. Vi sticker till London imorn och blir borta en vecka. Tjooooooohooooooo!
Efter allt staffettande (vi har i princip mötts i dörren och antigen fått dottern i famnen eller lämnat henne ifrån mig för att rusa till jobb) ska det bli skönt att umgås, leka, hälsa på vänner och familj som bor hos Big Ben men också köpa... TYGER! That´s right. Mina afrikanska tyger håller på att ta slut och eftersom det är både lättare och billigare att åka till London (som har ett enormt utbud av ALLT sömnadsrelaterat, faktiskt flera kvarter bara sygrejer) än till Dar es salaam så är det dit årets familjesemester beger sig.

Må fint och vi ses igen om 1 vecka.

Kärlek 

2010/08/21

Design School, Malmoe

 Jag har mycket spännande nyheter att dela med mig.  Jag har nämligen blivit antagen till Malmö Tillskärarakademien!!! Jag skickade iväg en väldigt försenad och spontan ansökan till skolan för ca 2v sedan, blev tillkallad på intervju 2 dagar senare och började ca 4 dagar senare. Så nu har jag avslutat min första vecka som design student och let me tell you... det var en tuff vecka!

Man skickar med 2st arbetsprover i sömnad och teckningar är meriterande, men eftersom jag knappt kan dra ett rakt sträck satsade jag på sömnaden. Ett plagg i vuxen modell och en barnjacka för att visa på lite bredd.

På intervju var läraren halventusiastisk över mina arbetsprover och den enda kommentaren jag fick var "du kan ju i alla fall sy raka sömmar".

Men jag blev antagen och har nu som sagt avslutat min första vecka på 1 åriga grundutbildningen.  Det är 3 block det första året; mönsterkonstruktion, detaljsömnad och modeteckning. Vi har mest haft mönsterkonstruktion och teckning den här veckan och jag har haft lite svårt att sätta mig in i tankesättet både kring konstruktionen och tecknandet.

Jag som är självlärd har vant mig vid att arbeta på ett helt annat sätt än de teorier som skolan utgår ifrån och därmed funnit det lite av en utmaning. Men jag har nu gjort mitt första fram- och bakstycke, var för sig och ihop. Dessa görs först som kladd, sedan måste de godkännas av läraren innan man kan gå vidare till en teori som efter godkännande tuschas. Därefter gör man delen i verklig storlek på stort brunt papper innan de slutligen sporras i grönt papper och placeras på en provdocka!

På fredahen började det trilla ner lite för mig och jag hoppas bara att det sitter kvar måndagmorgon!
Slutet på läsåret gör man en hel kollektion som visas upp på något fancy ställe i stan där press och allmänheten bjuds in. Ser väldigt framemot denna del som helt kommer att bli tokstressig och nervös men ack så roligt att sy en hel kollektion och har gjort alla mönster till alla delar från scratch. Jag brukar ha ett grundmönster som jag utgår ifrån och lägger till eller tar bort ärmar, kragar etc och varierar mig med.

Men nu ska det göras ordentligt för att det sedan ska underlätta för andra att kunna ta del av ens tankar och visioner, särskilt om man ska lägga ut produktionen i framtiden, vilket givetvis är mitt mål med Kalunji Design.

Mer om detta snart men nu ska jag och min man se på film och umgås lite efter ännu en helt hysterisk vecka. Kärlek!


2010/08/18

Nytt samarbete

För en tid sedan blev jag kontaktad av nätbutiken Bringster.se som specialiserar sig på datorfodral och som ville inleda ett samarbete med Kalunji Design. De ville att jag skulle sy några fodral till dem eftersom de ville erbjuda sina kunder ett stort utbud av fodral till allt vi vill bära med oss, och däribland fodral i retro och afrikanska tyger.

Efter mycket kontakt fram och tillbaka blev det 10st beställda ipadfodral med knappstängning i riktigt färgglada tyger och oranget foder för alla som inte enbart vill bära i gråa toner.

Nu är beställningen färdigställd och skickad. Min kund verkar väldigt nöjd med sitt köp och vill ha ett fortsatt samarbete med Kalunji Design, vilket givetvis är roligt. Så snart kommer de upp på deras sida färdiga för leverans för alla som har köpt ipads men som inte kan riktigt hitta några fina fodral att ha dessa i. Fler projekt är på grund mellan Kalunji Design och Bringster, så håll till godo.


2010/08/16

Fashion Fair

Nu är Fashion week över för min del i år. Stockholm fashion week är denna vecka för alla som befinner sig i närheten, men för oss som bor i Malmö så är ju Köpenhamn betydligt närmare.

Jag var ju inte på många visningar tyvärr då på dom flesta måste man ha blivit inbjuden av självaste designen eller de stora arrangörerna om man nu råkar känner. Vilket jag inte gör! Men kanske nästa år...?

En designer vars show jag var redo att planka in till är Malene Birger som har märket By Malene Birger. Hon, tycker jag, gör otroligt snygga kläder med såna detaljer och fint fall.

I denna stora fina byggnaden i centrala Köpenhamn pågick modemässan där alla designers ställer ut sina senaste kollektioner och seriös business pågår. Hit kommer natonella och internationella inköpare och butiker och köper in till nästa års vår och sommarkläder. Så det vi ser i butikerna i feb/mars köpts in nu. De utställande märken tar in beställningar som sedan skickas iväg till fabrikerna och produktionen sätter igång. Butikerna får sina beställningar runt dec/jan och betalar 30dagar senare. 

Så modehusen/märkerna måste ligga ute med pengar under ganska lång tid och oavsett hur stora beställningar de fått är det ingen som tjänar pengar förrän efter lång tid. När butikerna väl säljer kläderna äger de rättigheterna till dem och får därmed sälja dom till önskad pris, vanligtvis 300-500% tillägg på inköpspriset. Så det var spännande att se hur dessa affärer går till och även se inköpspriset på allt som kostar 1500kr och mer i butikerna.

De stora märkena klarar sig ekonomiskt under perioden mellan sälj och köp, men för de små märken är det nog tufft och då får man hoppas att det inte blir krångel med syfabrikerna, tygerna eller tullen för då få de inte betalt och ligger ute med en massa pengar redan.

På barnklädesfronten var det märket Desigual som hade riktigt färgglada och lekfulla kläder som gorde mig glad. Även deras damlinje är otroligt rik på färger, snygga skärningar och ja en lekplats för snygg design och färg.

Kul var det att besöka modeveckan, nån gång ska väl även Kalunji vara på plats! Jag skulle vilja besöka Londons modevecka, New York och specifikt "African fashion week"  och de sydafrikanska modeveckorna där riktigt spännande grejer händer. Mycket färg, mönster, tryck och lek med olika strukturer och hantverkstraditioner tas tillvara. Nån gång...

Jag har en massa spännande grejer på gång och därmed mycket lite tid att sitta vid datorn så jag är ledsen att jag har varit dålig på att kommentera andras bloggar (och osäker på om jag faktiskt kommer att bli bättre på det) och hålla min egen igång, men snart fyller jag i luckorna.

Tills dess, må gott

Kalunji

2010/08/12

Terminal 2


 Ja, då har jag varit med om min första "stora" modevisning som var ca 20min gång från centrala Köpenhamn. Väl framme hos danskarna möttes jag av regn och ett grått Köpenhamn. Fashionabelt nog tog jag bussen ut till Otto Busses vej 5A där Terminal 2 pressvisning skulle hållas.

Det låg i ett industriområde som tydligen en gammal tågstation. Lokalen var ganska cool med sitt höga tak och stålrör och de massiva öppna ytorna. Det var ganska mycket folk där 21.00 och visningen skulle börja klockan 21.30.
De flesta där var ganska unga (runt 30) med undantag från några kulturtanter. 95% av alla där var klädda i svart, mycket skinn/läder, höga klackar på damerna, bakåtkammat stylat hår på killarna, stora glasögon (ganska jämnt fördelat) och oroväckande många hitler mustascher.
 Visningen var upplagd så att modellerna kom i bussar som stannade i början på runway (det var utomhus som ni ser) och sedan klev de ur och började showen. När första gänget hade gått färdigt körde den bussen iväg och nästa parkerade. Totalt var det fyra bussar lastade med smala människor.

Jag fick plats på andra raden och såg stundtals ingenting på grund av det stora rökmolnet från alla kedjerökare runtom mig. Det bjöds även på en massa gratis sprit, drinkar och öl (inget tuggbart i närheten) och gratis paraplyer i fall regnet bestämt sig att närvara.
Jag började prata med min granne på vänstra sidan som var journalist i Köpenhamn och vi klickade. Jag ska träffa henne på den stora visningen i staden imorgon å hennes redaktion har fått några attraktiva biljetter till stora festerna imorgon som endast de absolut utvalda får närvara på (jag är INTE en av dessa).


 Men visningen då...? Det som var utmärkande var att det var mycket skinn/läder, nitar, tighta byxor, pösiga tunna tröjor, ja, väldigt rockigt.
Det fanns även ett militant tema i de beige/gråa plaggen, militärgrönt, armé boots och sjalar/slöjor på huvuden. Det var även en del "beachwear" för sommar 2011 som jag verkligen tyckte var grymt fula. Det var en blandning av det mindre smickrande delarna av 80talet blandat med ett tonårsfylleslag i kombinationen av plaggen. Det såg ut som att folk hade blivit påklädda i totalmörker och sedan skickats ut på catwalken.
Eftersom det var ett fåtal utvalda märken till just denna visningen fattades även variationen och mångfalden av stilen. Det var rockigt/sportigt/militärinspirerat för hela bunten. Märken som visade var bl.a; Björn Borg, DND, Firetrap, Hummel, Adidas och det stora danska märket Numph (de har även barnklädersmärket mini Numph).
Bland de gratis grejer man fick där var en cocktailshaker och denna bok, "The black book" med namn och info om modeveckan v/s 2010 och alla de märken som ställer ut runtom stan. Mycket bra. Jag hittade ett spanskt märke, Anjara som intresserade mig vars visning jag ska på imorgon.

Ni får ursäkta mig för att inte uppdatera min sida tillräckligt ofta men jag har verkligen haft alldeles för lite tid och för mycket att hinna med. Bland annat har jag en mycket spännande nyhet som jag berättar om väldigt väldigt snart.

Nä, nu är det lägg dags och tidig morgon som gäller för mode imorn. Hoppas det inte regnar då också.

Kärlek

2010/08/05

en inbjudan

till Copenhagen Fashion Week dimpade ner i min mail i förra veckan. Sååå roligt det ska bli att besöka min allra första internationella modevecka. Jag hade redan köpt biljett de största visningarna i Öksnehallen i centrala Köpenhamn i fall att det inte skulle vilja skicka mig en inbjudan (eller ens svara på mitt alldeles för långa mail). Men, jag fick svar ca 10 dagar efter det första maile och det känns jätte roligt.

Det är några märken som jag är extra intresserad av att titta på såsom Ilse Jacobsen Hornbaek (Dk), de lyckligt utvalda avgångsstudenterna från Danmarks design skole, Max Mara (It), Sonja Bent (Isl), Anjara (Sp) och alla coola japanska märken och barnklädesmärken.

Jag tycker ändå att dansk design utmärker sig och skiljer ganska mycket från det vi ser i Sverige. Danska designers vågar lite mer vad gäller färg, form, skärningar och kanske inte fokusera på "det vardagliga" och "man ska inte sticka" filosofin som ändå dominerar stort i Skandinavien. Det kommer vara en särskilt lokal och fokus på streetwear, vilket jag tycker ska bli kul. Då är det mycket hoodies, grafiska tryck, skor och annat som är lätt buret och roligt. Det ser även ut att bli en del smyckesdesign på mässan, vilket jag inte alls är intresserad av just nu, utan jag vill se mer damkläder i roliga och annorlunda skärningar, kragar och se hur man har experimenterat med olika material.För mer info om Köpenhamns modevecka, kolla in bl.a. www.cphvision.dk och www.ciff.dk.

Jag har även som mål att smita in backstage och få inblick i hur designerna arbetar innan visningarna. Kanske till och med erbjuda min hjälp med nålning? Vem vet...? Jag är osäker på hur långt min pressinbjudan sträcker sig med jag lovar, jag ska sträcka ut den till det maximala tills sömmarna går av. Enda problemet är att jag har en skitdålig kamera som totalt vägrar att samarbeta med mig och jag har just inga pengar att köpa en ny för, så jag ska luska runt och se om jag kan få låna en.

Annars, har jag jobbat mycket på mitt andra jobb som behandlingsassistent på ett transitboende för ensamkommande flyktingbarn och känner mig totalt utmattad. Jag har inte satt min fot på kontoret på några veckor nu, och jag ser högen av jobb som väntar på mig. Men denna vecka och nästa är jag både barn och manlös och tänkte därför göra allt administrativ arbete idag (bl.a. min första deklaration som företagare), och sedan spendera de få lediga dagar jag har i närheten av en symaskin och försöka göra klart de beställningar mina kunder väntar på.

Må gott alla
Kärlek

Populära inlägg