2008/04/13

Kitenge och Lesu(kangas) väskor

Dessa tyger från Afrika kallas kitenge och lesu (i Uganda eller kangas i resten av afrika).
Där köper man oftast inte i metervara som här utan det är färdiga tygstycken. Kitengen är
lite större tyg bitar som är tänkta att man ska låta sy upp ngt i (de är oftast 3-4m), medans
lesun (kangas) är dubbla tygstycken (ungf.100¤100cm) som används av befolkningen där (oftast kvinnorna) till allt möjligt. De brukar bära dem utanpå sina vanliga kläder (Tanzania), bära barnen, maten och annat i. Ja, det används även som handdukar av nästan alla eftersom de torkar väldigt fort i solen (de är ganska tunna).

Texten på lesun varierar och det kan vara allt från dikter, ordspråk, uppmaningar, koder (mellan två närliggande byar), ja, det kvinnorna känner för. Texten på lesun var ett sätt för
tillverkarna på Swahili-kusten i Östafrika att lämna meddelande till andra i byar och samhällen längre bort. Ett sätt berätta om de/dem som hade tillverkat lesun och historien om vart den tillverkades.

Så det är fantastiskt att kunna sy dessa väskor i dessa vackra tyger och veta att den som gjorde just detta tyg har fått sitt meddelande ända till Sverige och Malmö.


2 kommentarer:

 1. Hej hej. Verkligen supersnygga väskor och vackert tyg. Vad duktig du är! :)) Kram /Sandra

  SvaraRadera
 2. Hej
  Äntligen har jag satt mig ner för att kolla lite på sidorna...det var kul att läsa om dina tyger och även att det fanns text på dem. Kul vore om du översatte texten så man visste vad det stod om man köpte en väska tex. (kanske har du gjort det).
  Hoppas det går bra med skrivandet

  Hälsningar din granne på Garaget den 12 april /Aipmalmo

  SvaraRadera

Populära inlägg