2009/04/29

datakrangel, heta kammar och flyktingar

Jag verkar inte kunna ladda upp bilder med blogger just nu. Det ar inget fel pa uppkopplingen sa... vet ej... Men nu ar vi i Uganda och jag TRIVS!!! Sa roligt att komma hem, att traffa familjen och min alskade mormor. Bussresan gick superbt, lilltjejen skotte sig sa bra men pa den 26:e timman borjade tristessen krypa pa. Resan tog 30timmar och vi kom fram skitiga, svettiga och hungriga. Men shit, vad det var vart det.

Det ar sa roligt att vara i Kampala, jag ALSKAR denna stad som bara fortsatter att vaxa. Vi bor en bit utanfor stan, langs Entebbe rd som tar en till den beromda flygplatsen om man fortsatter i 2mil till. Min mormor har byggts sig ett nytt hus som fyller manga besokare. Jag ska beratta mer om detta hus i nasta inlagg, men jag vill tacka for alla gratulationer och jag ar hemskat ledsen att jag inte kunde fa ut mer info om tygindustrin i Tanzania.

Men sa fort vi kom till Uganda ringde jag en dam som jag motte sist jag var har 2007 och som rakar vara dotter till Guineas forra president Sekou Toure' och som sedan 10ar tillbaka ar bosatt har i Kampala. Hon hjalpte mig nar jag gjorde min forskning kring begreppet och rorelsen Pan-Africanism och om ni kanner till hennes far sa vet ni varfor hon var superb till detta arbete. Denna dam har i sin tur en massa kontakter overallt i varlden da hon bl.a. arbetar som tolk for FNs olika kommitteer. Jag berattade for henne att jag nu var klar med skolan och sokte jobb overallt. Med ett samtal ringde hon chefen till International Refugees Rights Initiative (IRRI) som kunde ta emot oss direkt dar jag fick chans att lamna mitt cv och prata lite kring aktuella flyktingfragor i Afrika.

Jag har ju min examen i Internationell Migration och Etniska Relationer (IMER) vilket han tyckte var passande for dem och blev darmed inbjuden pa ett mote som han skulle ha med sina medarbetare nasta vecka. Denna organisation ligger direkt under FN och har sitt ena huvudkontor i FN huset i New York. Det andra kontoret ligger har i Kampala, Uganda. De ar i sin tur huvudorganisationen for de andra flykting- och manskliga rattighetsorganisatiuoner har i Afrika, sa jag kom direkt till toppen, vilket ju blev battre an dom jag skulle traffat i Dar es salaam, TZ.
   De i Dar ligger ju under denna organisation och just nu har man hand om vad de kallar THE GREAT LAKES PROJECT, dvs, flytingfragor i lander kring Victoria sjon, alla skyddsbehovande fran Sudan, Somalia och Kongo ar hogsta prioritet. Men man har aven hand om de som flydde Rwanda kriget 1994 till Tanzania, manga ar fortfarande kvar i flyktinglagren, manga har integrerats och andra ar IDPs (internally displaced persons = flyktingar inom det egna territoriet).

Ah, det ar sa stora fragor som jag hittils bara har i teori. Jag har vid enstaka tillfallen traffat folk fran Rwanda och Kongo men det ar sa svart att begripa sig pa hur dessa manniskor och alla manniskor i nod helt enkelt bara orkar fortsatta. Det var otroligt larorikt att prata med chefen for IRRI da han var sa otroligt kunnig och kunde verkligen satta fingret pa alla de fragor och teorier vi bara laser om pa vara universitet i vastvarlden.

Vi far se vad detta leder till, men jag ska halla er uppdaterade. Nu ska jag betala lite rakningar, ga till frisoren, hitta en "hot comb" som min syster beodrat mig till, lasa pa mer om IRRI och bara njuta av att vara har. Jag hoppas att ni alla mar bra och njuter av varvarmen jag hor sa mycket om.

Karlek N

4 kommentarer:

  1. Skönt att bussresan gick bra!! Ha det fint!!

    SvaraRadera
  2. Åååh vad spännande! Hoppas dessa kontakter kan leda nånstans. Massor med kramar från ett vår/sommarvarmt Skåne. Njut av Afrika

    SvaraRadera
  3. ååååååååh så spännande allt låter!!!! skriv mer o uppdatera snart, jag lever ut min äventyrslusta genom dig ;-)

    SvaraRadera
  4. Oh så spännande det låter! Lycka till! Hoppas verkligen det leder till att du får jobba med det du vill! Ha det gott! Kramar

    SvaraRadera

Populära inlägg