2008/12/31

Året som gått

Vid denna tid förra året stod jag inför mitt livs största utmaning, jag skulle bli mamma. Livet som växte inom mig innebar både hopp, glädje, oro och framtid. Jag har varit med om mycket saker i mitt liv som både stärkt och försvagat mig. När jag och mina fem syskon kom till Sverige för 15år sedan med enbart en liten resväska där vi alla hade 2 plagg var och inte visste vad detta land hade i åtanke för oss är en tid som innebar mycket förvirrig, rädsla och hopp om en bättre framtid. Nu femton år senare och jag skulle få bli mamma och ge ett annat liv en framtid var det många frågor som kretsade min graviditet. Att själv ha förlorat min mamma vid12års åldern ställde mig inför en utmaning kring moderskap som jag tyvärr inte kunde fråga henne om.
Hon föddes 11/1 (precis som beräknat), vägde 3450g och var 50cm lång. Namnet hon fick betyder på arabiska och Swahili den heliga siffra sju, som står för tur och mystik. Hon kom in i mitt liv som en värm våg. Hon var väntad och älskad.
Under året har jag fått rannsaka mig själv, min relation till min mamma, till andra kvinnor och andras mammor. Jag har upptäckte styrkor hos mig som jag trodde mig inte fanns. Jag har hittat glädje i mitt barn, glädje i mig själv och känner ro. Ett lugn som fattats mig.
Jag har börjat sy (mycket), tagit tag i det som jag förskjutit och försökt hitta glädje och rofylld sinnesstämning när allt verkat falla.
Men det detta busfrö i huset som inte låter mamma vara annat än lycklig, lekfull och optimistisk måste allt annat också falla på plats.
Jag har avlagt min examen och skrev mitt examensarbete med lilltjejen i knät. Ett examensarbete som lät mig äntligen ta upp de frågor i vår värld som jag anser viktiga, nämligen frågor om etnicitet, identitet, utan- och innanförskap. Ett examensarbete som bedömdes av min examintor som det mest originella på institutionen IMER på Malmö högskola. Ett examensarbete som kommer i publikation nästa år tillsammans med en annan text jag bidragit med i Notisförlags kommande antologi om Afrosvenskhet.
En nyårs"blåsa" fick bli det sista sydda alstret för detta år som innefattat mer glädje än sorg för mig. En hobby som påbörjades med lite kunskap och där goda människor hjälpte mig. Jag vet inte hur många mail jag skickade iväg till Anki på Vurm om mudd, namnband, kantbandsvikare och diverse syrelaterat. Jag vill med detta inlägg passa på att tacka alla under medbloggare för era fina kommentarer, er inspiration och uppmuntran när det har både varit bra och dåliga stunder i år. Jag vill även tacka mina kunder och alla underbara läsare som får mig att hålla humöret uppe och motivationen på topp. Jag vill tacka alla er som trängt in i mitt liv under detta år. Alla nya vänner. Med detta sagt, vill jag önska alla ett riktigt GOTT NYTT ÅR och jag hoppas att det nya året bringer mer lycka och glädje för oss alla. Gott nytt år! Kärlek N

14 kommentarer:

 1. Vilket fantastisk år du har gått igenom :) Härligt att läsa:)
  Gott nytt år!

  SvaraRadera
 2. Gott nytt år!

  Ditt år verkar ha varit bra :)
  Och du är välkommen att fortsätta fråga mig även nästa år..
  Jag svarar så gott jag kan,
  kram

  SvaraRadera
 3. Så härligt att läsa om ditt år, och ditt liv! Jag både känner igen mig och känner mig stum av beundran inför vad du gått igenom. Hoppas 2009 blir jättebra, och att du fortsätter att inspirera oss bloggläsare! :)

  SvaraRadera
 4. Jag blev lite rörd över din historia, samtidigt som jag beundrar dig, hur du lyckats!

  SvaraRadera
 5. Gott nytt år!

  Tack för din inspirerande och fina blogg!

  SvaraRadera
 6. vilken vacker & hoppfull berättelse

  SvaraRadera
 7. Vilket år du har haft hoppas att 2009 fortsätter att ge dig lika mycket glädje. Gott nytt år på er!

  SvaraRadera
 8. Fint skrivit :)
  Gott Nytt Ar till er!

  SvaraRadera
 9. Blev väldigt rörd över det du skriver. Tack för att du delar med dig av ditt liv. Gott nytt år/
  kramar Jennifer

  SvaraRadera
 10. Kul att få läsa delar av din livshistoria! Ha ett underbart kommande år! Kramar

  SvaraRadera
 11. Jag är så glad för att jag har varit där när du har gått igenom allt det underbara under det förra året. Det här året kommer nog bjuda på ännu mer spänning.

  Gott nytt år min älskling..

  SvaraRadera
 12. Fint du skriver. Tack för att du delar med dig av dina upplevelser. Önskar dig ett vackert nytt år! Kram Malin!

  SvaraRadera
 13. Tusen tack för året som gått! Jag är mäkta stolt över allt du åstadkommit rent fyskisk men även rent mentalt. Du är helt underbar,jag hoppas du vet hur mycket jag älskar dig. Och sist men inte minst: Tack för alla egenskapade gåvor i form av grytlappar, svervetthållare, neceserer mm. Jag önskar dig ett minst lika lyckat 2009!

  SvaraRadera
 14. Kära N!!! Tusen tack själv för allt du gett mig under förra året!!! Hoppas på massvis med lycka och kärlek under ditt 2009!!!

  Jag hann förstås inte höra av mig under malmövistelsen... Det får bli vid et senare tillfälle :-)

  Kram!

  SvaraRadera

Populära inlägg