2009/01/14

Afrika

Nu ska jag försöka besvara de frågor som har kommit upp angående vår Afrika-resa. Vi åker 31/1 och kommer inte hem till Malmö förrän den 1/6 och det är därför som lägenheten är uthyrd. Vi har inte råd att ha kvar den så långe. Vi har istället hyrt oss ett hus i Dar es Salaam (Kigamboni) i Tanzania som ligger vid stranden. Känns så lyxigt! Anledningen till att vi åker till just Tanzania (även denna gång) är för att min pojkvän som läser sin masters i African Studies på Köpenhamns Uni. ska göra ett fältarbete som kommer att ligga till grunden för hans mastersuppsats. Och nu när han har fått stipendier för detta och jag är fortfarande arbetslös, åker hela familjen med. Jag och nu stora tjejen ska mest slappa i Tanzania. Bada, äta massa frukt, smaska på gigantiska avokadon och bara ta det lugnt. Resan bär sedan av till Uganda (där jag kommer ifrån) och besök hos diverse släktingar. Där ska jag även försöka filma klart en dokumentär som jag påbörjade våren 2007 när jag var där sist som behandlar äldre människor i Uganda och deras erfarenheter av landets utveckling. För er som inte visste så var Uganda en brittisk koloni fram till 1962, vilket innebär att denna äldre generation inte föddes som ugandiska medborgare utan de föddes som en del av det brittiska koloniala herraväldet. Och eftersom Uganda inte har så många gamlingar kvar så är min tes att när dessa försvinner så försvinner även mycket historia med dom. Jag är intresserad av att fånga upp deras erfarenheter och historier som sträcker sig över tre krig, avkoloniseringen, neo-kolonisering, Pan-afrikanism och globalisering. Denna dokumentär ska jag i min tur försöka sälja till kunskapskanalen som har visat intresse för den från den första omgången och berätta en historia för både svenskar och de afrikaner födda i Västvärlden om en era och generation få känner till (då Afrika sällan har fått berätta sin egen historia) och som berättas med afrikanska röster. Funkar det inte med Kunskapskanalen så har jag iaf dokumenterat viktig historia för både mig själv men också för mitt barn och mina syskon som växer upp här och inte kan ta del av Afrikas historia på detta plan. Min dotter kommer i framtiden kunna se sin mormor berätta om Afrika och Ugandas historia och kan förhoppningsvis ta till sig den på ett lättare och mer pedagogiskt sätt än via en gammal dammig historia bok skriven av missionärer och antropologer. Så, detta är syftet med vår resa. För mig att ta del av det som har varit, för min pojkvän att ta del av det som är och för vår dotter att ta del av det som komma skall. Med detta sagt så är jag jätte nervös inför resan. Jag har rest mycket själv, både i Afrika och Mellanöstern. Men aldrig med en 1 åring. Så, alla ni som har erfarenhet av att resa med barn får gärna tipsa mig om smarta saker att tänka på, smarta saker packa och fällor att undvika. Var inte blyga, alla råd är välkomna. Kärlek

14 kommentarer:

 1. Ååååhh, låter så härligt!!! Tror att ni kommer att ha en fantastisk tid...ät gärna en gigantisk avokado för mig också :) Väldigt spännande med dokumentären hoppas det blir kunskapskanalen så man får se den! Hm, ska fundera ut bra tips till att resa med litet barn, vi bodde i Indien med bebis när vår äldsta var liten...jag återkommer när jag kommer på något bra! Fast det kommer ju att gå hur bra som helst; små barn är ju så coola och nöjda med det mesta -oftast :)

  SvaraRadera
 2. hmm... senaste vi föräldrar handlar just om att resa med barn... kanske kan vara en första läsning i alla fall!! Låter otroligt spännande resa. Har själv läst kulturantropologi i uppsala för... hmmm... oj 7 år sen. Lycka till på resan och det kommer säkert gå jättebra!! :)

  SvaraRadera
 3. Det låter väldigt spännande tycker jag. Lycka till på resan.

  SvaraRadera
 4. Åh, det låter verkligen som en underbar resa och en härlig dokumentär! Jag har rest rätt mycket med barnen, mina livsnödvändigaste är bärsjal, vattenvärmare (sån man stoppar i koppen), eladapter, bärbar cd att lyssna på sagoskivor o musik och böcker och kritor! Sen är jag good-to-go! :)

  SvaraRadera
 5. låter som ett perfekt läge för er att göra nånting sånt här! och du har ett spännande o viktigt projekt framför dig med filmen.
  Hoppas ni får det jättebra:-)

  SvaraRadera
 6. Så spännande! Jag har själv varit i Zambia, Zimbabwe och Malawi och älskar verkligen Afrika.
  Min man (som också är Afrika fantast, www.ciklider.se) har precis läst en bok om en svenska familj som reste med en 3 månaders bebis genom hela Afrika, där finns nog massor med tips. Ola Ringdahl, Kapstaden till Nordkap. De har även en hemsida www.kaptillkap.se.

  Hoppas du får möjlighet att skriva så att vi kan följa dig (och din familj) på er spännande resa.

  SvaraRadera
 7. oj, vad spännande det låter med er resa! och så snart! några tips om vad man ska tänka på när man reser med ettåring har jag nog tyvärr inte (insåg förresten för ett tag sedan då min vän var på besök med sin ettåring att jag helt glömt vad det innebär att ha ett barn i den åldern...)

  kan man kanske se fram emot lite uppdatering eller nån fin bild här på bloggen om nån vecka när ni är på plats? :)

  kram!

  SvaraRadera
 8. Jösses vilket äventyr!!! Jag har inga res-erfarenheter med barn men önskar dig all lycka till!!
  Kärlek!!

  SvaraRadera
 9. Vad spännande! Jag tycker du är supermodig och driftig. Själv har jag aldrig rest med barn längre än på jobb i Malmö. Men mitt hetaste tips är bärsjal, jag upplevde att Tweety oftare ville bli buren och amma när vi inte var hemma, som om det var hans trygghet.

  Jag ska även fråga min kollega som varit ensam med sin flicka i Etiopien (när hon adopterade), hon har säkert en massa bra tips.

  Hoppas du har möjlighet att blogga om dina äventyr i Afrika.

  Jag önskar er all lycka och framgång med er resa.

  SvaraRadera
 10. Gud vilken underbar resa och vilket super initsiativ att göra filmen hoppas verkligen att kunskapskanalen tar den!!! Kan dock inte komma med några tipps på att resa med barn vi har inte rest så mycket med K så jag kommer tjuvskicka på tipsen du får :)

  SvaraRadera
 11. Tack för dina goá fina ord. Det är otroligt vilket stöd det finns bland alla blogar änner. Kram och ha en underbar resa. /Karolina

  SvaraRadera
 12. VAd spännande det låter! Du kan väl hålla oss lite uppdaterade om du får tillgång till nätet!

  SvaraRadera
 13. Önskar er en underbar resa. Antar att det blir helt otroligt att få stanna så länge plus att din man och dotter är med också! Lite avis blir man ju. Jag har aldrig varit på ngn längre resa med mina tvillingar, nu typ 3 år, men vi har rest fram och tillbaka till Sverige, från Mallorca där vi bor, massor av gånger. Har nog inga konkreta tips utan bara att ta det som det kommer liksom. Nu är hon ju lite yngre än mina men ta med lite grejer till flygresan att underhålla med sen får man liksom anpassa sig efter det som komma skall. Vi hade till exempel springtävling och lekte hästparad på berlins flyplats sist vi va där nu i julas. Flyget var försenat så vi fick vänta jätte lääääääänge!!! Folk glodde men det struntade vi i och fick tiden att gå i alla fall.

  Ja ja, svammel svammel! Igen, lycka till på resan. Ser fram mot att få höra om den på din blogg när ni kommer tillbaka!

  SvaraRadera

Populära inlägg